SQL Server 2008 R2 Kurulumu ve Kurulum Sonrası Alınabilinecek Hatalar
Sql Server; Structured Query Language(Yapılandırılmış Sorgu Dili) birçok kişi tarafından bir programlama dili olarak görülse de bir programlama dili değil, verileri işleyebilmemiz için sorgulama dilidir. Örnek vermek gerekirse verilerin tutulduğu bir çeşit depodur. Biz bu depo üzerinde yeni kayıt ekleyebilir, silebilir ya da buradaki veriyi değiştirerek kayıtlarımızı bu depo üzerinde tutabiliriz.
SQL Server kurulum sihirbazı sql’e ait olan tüm bileşenleri tek bir panel üzerinde toplayarak sql üzerine tek seferde yüklememizi sağlar.
·Database Engine
·Analysis Services
·Reporting Services
·Integration Services
·Replication
·Management tools
·Connectivity components
·Sample databases, samples, and SQL ServerBooks Online
SQL Server’dan kısaca bahsettikten sonra nasıl kurulum yapabileceğimize değinelim!
Kurulum yapabilmemiz için öncelikle aşağıdaki maddeleri inceleyelim
-Eğer Windows 7 / Vista işletim sistemine kurulum yapmayı planlıyorsak UAC’yi devre dışı bırakmalıyız. Bu konu hakkında ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz UAC’yi devre dışı bırakmak için tıklayınız…
-Windows Firewall’ımızı kapalı konuma getirmemiz gerekmektedir
Başlat/Denetim Masası /Windows Firewall
Sol taraftaki menüden Windows firewall’ı kapat ya da aç seçeneğini seçiyoruz
Güvenlik duvarımızı kapalı konuma getirelim
-Bunun dışında bilgisayar adının da arada – ya da başka noktalama işaretleri olmadan kuruluma geçilmesi daha sonra problem çıkma olasılığını düşürür.
Bu adımları tamamladıktan sonra kuruluma geçebiliriz. Kurulum cd sini bilgisayarıma yerleştiriyorum
SQL Server kurulumu yapabilmemiz için .Net Framework 3.5 sp1 ve Windows Installer 4.5 kurulu olması gerekiyor. Eğer bu uygulamalar bilgisayarınızda yüklü değilse kuruluma başlamadan bu uygulamaları yüklemeniz için karşınıza bir ekran çıkacaktır, adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer işletim sisteminiz Windows Vista / 7 ise zaten yüklü geldiği için böyle bir uyarı ile karşılaşmayacaksınızdır. Şimdi kuruluma geçelim SQL Server’in takılı olduğu dvd yi çalıştırarak kurulum sihirbazını başlatalım
Sol taraftaki menüden installation kısmını seçerek New installation or add features to an existing installation seçeneğini seçelim
Kurulum sihirbazı daha önceden bir sql serverimizin olup olmadığını denetleyecektir eğer daha önceden bir kurulum yapılmış ise upgrade için adımları göreceksinizdir. Eğer herhangi bir failed almamışsanız kuruluma devam edelim
Product keyimizi girdikten sonra next adımı ile bir sonraki ekrana geçelim
Anlaşmayı kabul ederek next diyelim
Sihirbaz kurulum sırasında herhangi bir problem almamamız için sisteminizi kontrol edecektir. Eğer herhangi bir failed yok ise next diyerek sonraki adıma geçelim
Anlaşmayı kabul ederek next diyelim
SQL Server Feature Installation seçeneğini seçerek devam edelim
Çıkan ekranda istediğiniz bileşeni seçerek kuruluma devam edebilirsiniz. Ben burada select all seçimini yaparak kuruluma devam ediyorum
İnstallation rules ekranını eğer herhangi bir hata almamışsanız next diyerek geçiyoruz
Bu adımda sql server için bir instance name girmeniz gerekiyor. Ya da benim gibi default instance name seçeneğini seçerek devam ediyorum. Instance root directory seçeneği ile SQL Server’in başka bir diskte ya da klasörde tutulmasını sağlayabilirsiniz.
Disk üzerinde kurulum yapabilmesi için gerekli boş disk alanını sağlamanız gerekiyor diğer türlü bu ekranda hata uyarısı ile karşılaşabilirsiniz. Next diyerek geçiyorum
Bu adımda tüm servisleri NT AUTHORITYSYSTEM olarak seçtim ve SQL Full-text Filter Daemon Launcher için minumum yetki seviyesine sahip yani user gurubuna üye FDHOST adında bir kullanıcı oluşturdum daha sonra bu kullanıcıyı servis olarak atadım. next diyerek kuruluma devam ediyorum.
Windows authentication mode server üzerindeki yada local kullanıcınız ile hiçbir şifre girmeden bağlanabilmenizi sağlar mixed mode ise ip üzerinden sql servera bağlanmamız gerektiğinde kullanıcı adı ve şifre girerek uzaktan bağlanmamıza yarayan moddur. Mixed modu seçiyorum ve complex bir şifre belirtiyorum ayrıca add current user seçeneğini seçerek kurulum yapan kullanıcıyı da bu sql server için yönetici olarak atamasını yapıyoruz. Next diyerek kuruluma devam ediyorum
Bu ekranda add current user seçeneğini seçerek devam ediyorum isterseniz data directories seçeneğini seçerek veritabanı kurulumunu başka bir klasöre yada disk üzerinde yapmanız mümkün.
Install the native mode default configuration seçeneğini seçerek devam ediyorum
Error reporting, Installation Configuration Rules sayfalarında gelen ekranlarda da next diyerek Ready to Install ekranına geliyorum burada kurulum yapmak için install butonuna basmamız yeterli oluyor kurulum bilgisayarınızın donanımına bağlı biraz zaman alabilir.
Kurulum başarı ile tamamlandı.
Başlat/tüm programlar/Microsoft SQL Server 2008 R2/ SQL Server Management Studio yu açarak kontrol edebilirsiniz
Bu adımda eğer default instance name ile kurulum yapmışsanız server name kısmında bilgisayarınızın adını yazabilir ya da “.” Nokta işareti ile sql de oturum açabilirsiniz.
Authentication sekmesinde default olarak Windows authentication gelmektedir. Siz eğer uzak bir lokasyondaki sql sunucuya bağlanmak istiyorsanız orada sql server authentication seçeneği ile giriş yapmalısınız.
Sql server System Administrator’un kısaltılmışı olarak “sa” adında sql e bağlanabilmemiz için bir admin atar.
Şifresi de kurulum yapıyorken mixed mode u seçip bir paralo belirlemiştik hatırlarsanız o şifre ile giriş yapabilirsiniz.
Eğer kurulum bittiğinde sql e bağlantı sağlayamıyorsanız bakmanız gereken birkaç bölüm daha var. Başlat/tüm programlar/Microsoft SQL Server 2008 R2/ Configuration Tools/SQL Server Configuration Manager bölümündeki servislerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmemiz gerekiyor
SQL Server Services bölümünü açtığınızda orada birçok servisin çalıştığını gözlemlemekteyiz fakat bu bazen SQL Server servisi stop olmuş şekilde gelebilmektedir bu servisin çalıştığını kontrol ediniz.
Bu arada yeri gelmişken ip üzerinden bağlanmak isterseniz SQL Server Network Configuration alt tabındaki Protocols for MSSQLSERVER bölümündeki TCP/IP enable olması gerekmektedir. Diğer türlü uzaktan bağlantıyı gerçekleştirmeniz mümkün olmayabilir. TCP/IP üzerine çift tıkladığımızda
Orada yazan ip adresi ve portu da ayarlayıp modem ya da router’ıniz üzerinden bu porta gelen istekleri ip’ye yönlendirmeniz gerekmektedir. Firewallınız varsa gerekli izinleri tanımlamanız gerekmektedir.
Bunun dışında oluşabilecek bir problem de logların dolması olayıdır. Bazen Event Viewer a baktığımızda (masaüstündeki bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp yönet dediğimizde event viewer i görebilirsiniz) birçok hata mesajı ile karşılaşabiliriz. Sql in de servisleri çalışıyor olmasına rağmen SQL Server’ı başlatamadığımızı gözlemleyebiliriz bu gibi durumlarda bazen log dosyalarını incelediğimizde problemi anlayamayabiliriz log dosyalarının fazla şişmesinden dolayı sql sunucunuz çalışmıyor olabilir. Logları silerek tekrar sql e bağlanmayı deneyebilirsiniz…
Bu makalemde sql server kurulumunu ve kurulum sonrası alınabilecek küçük problemlere değinmeye çalıştım.
Bir başka makalede görüşmek ümidiyle sevgiyle kalın…