System Center Service Manager 2012 Kurulumu

Firmanızdaki yapınız büyüdükçe, isteklerde bu yönde farklılaşmaya başlıyor. Önceleri kurumlarda windows server kurulumu yapıp yapılandırdığınızda yeterli oluyorken şimdilerde ise daha çok kurulum yapıp, yapılandırmanın haricinde standartların da ön plana çıktığı ve gelecekte de bu standartların öneminin yükseleceği, firmalar için kurumsallık aşamasında giden ince bir çizgidir bana göre. Microsoft’un System Center ürünü (ITIL, COBIT gibi Uluslararası) IT Standartları’nı şirketinize uyarlamak için çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bende bu noktada System Center ürünü hakkında bahsederek kurulumunu nasıl yapabilirsiniz bundan bahsetmek istiyorum.

System Center Service Manager Ne işe yarar ?

Bana göre System Center Service Manager in en büyük ve güçlü özelliği çağrı takip sistemidir diyebilirim. Eğer bir firmanın IT personeli iseniz muhtemelen yapınızda arızaları tutabileceğiniz sonrasında bunu aylık, haftalık, günlük olarak raporlayabileceğiniz, gelen çağrılarla patronunuza personelin yetmediğini ispatlayabileceğiniz somut bir sisteme ihtiyacınız olabilir J  Ya da kendi CRM yazılımınızı yazdırmış, bundan dolayı çok da memnun kalmamış olabilirsiniz, daha profesyonel bir çözüm olarak da bu ürünü incelemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Peki System Center Service Manager sadece çağrı takip sistemi mi yapıyor?

Tabi ki hayır, System Center’ın bu ürünüyle örneğin planlı bir şube taşımanız var bunu planlayarak sapmanızı ya da arıza olduğunda planınızın ne kadar dışına çıktığınızı ölçebilirken, sık karşılaşılan problemlerin takibi ni ve buna uygun bilgi bankalarını da sistem üzerinde tutabilirsiniz. Şimdi isterseniz size daha çok sabırsızlandırmadan kuruluma geçelim.

Sistem gereksinimleri;

Donanım Gereksinimleri

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh524328.aspx

Yazılım Gereksinimleri

http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh519608.aspx

Benim yapım Şu şekilde

Donanım

2 core işlemci

8 GB Ram

60 GB HDD

Yazılım

Windows Server 2012 datacenter edition

SQL Server 2008

SQL Server kurulum ayarlarımda ki dil ayarları aşağıdaki gibidir. Windows sunucunuzun dil ayarlarını English yaptığınızda bu ayar Otomatik olarak gelicektir.

SQL Server Kurulumu için buradaki makalemden yararlanabilirsiniz.

SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS

Latin1_General_CI_AS

Desteklenen dil ayarlarına buradan bakabilirsiniz.

.Net Framework 3.5

Microsoft Report Viewer

Powershell 2.0

Kurulumu yapabilmek için buradan SP1 li sürümü indirip ya da satın almış olduğunuz ürünün dvd sini sisteminize takarak başlayalım.

 Biz bu makalemizde service manager management server kurulumu yapacağız bundan sonraki makalelerde reporting konusuna girdiğimizde data warehouse kurulumu yaparak bunu nasıl yapılandırarak raporlar alabildiğimize bakıyor olacağız.

Service Manager management server butonuna basıyoruz

Gelen ekranda Name Kısmına firmanızın kısa adını yazabilirsiniz Organization kısmına firmanızın tam adını yazarak elimizde bir product key var ise bunu giriyoruz yok ise de 180 gün tam sürüm olarak bu ürünü keşfedebiliyor olacağız. Lisans anlaşmasını kabul ederek Next ile kuruluma devam ediyorum.

Kurulum harddiskimizdeki boş alanı kontrol ediyor. Siz isterseniz burada kurulumun yapılacağı dizini belirtebilirsinizde ben olduğu gibi bırakarak devam ediyorum

Sisteminizin ön gereksinimlerinin karşılayıp karşılamadığı kontrolü bu ekranda yapılıyor, bu ekranda eğer kırmızı x işareti ile uyarı alıyorsanız kuruluma devam etmeden önce sisteminizin bu gereksinimini yeniden yükleyin ya da yükseltin.

Bu uyarıya sql server kurulumunu buradaki makaleye göre yapmışsanız ok diyerek devam ediyoruz.

System center normal şartlarda türkçe dil desteği olmasına rağmen sql tarafındaki testleri Latin1_General_100_CI_AS ile yapılmıştır. Eğer SQL server inizin dil ayarları desteklenen diller arasında değilse pazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Önerim eğer böyle bir kurulum yapmış iseniz sql server kurulumunu desteklenen diller e uygun olarak yapılandırmanız olacaktır.

Burada service manager için sql server üzerinde database oluşturulacak bunu bilgilerini girebilirsiniz. Ben daha anlaşılır olabilmesi için database name alanına servicemanager yazdım. Data file folder veritabanının saklanacağı yeri gösterir, log file folder ise bu db için oluşan logların nerede saklanacağına dair yeri gösteriyor istenirse bu klasörlerin yeri değiştirilebilinir.

Management Group name, firmanızın adını, lokasyonunuzu girebileceğiniz alan. Management group administrators ise bu ürün üzerinde tüm yetkilerin verildiği service manager ürününün konsolunu kullanmaya yetkili kullanıcının tanımlanmasıdır. Bana göre burada administrator değil de  admin yetkilerine sahip active directory üzerinde oluşturulmuş başka bir kullanıcının olması önerimdir.

Bu ekranda ürünün servisi için yetkili bir kullanıcının girilmesi gerekmekte.

Bu kullanıcının o sunucu üzerinde local admin yetkilerine sahip olmalı, eğer local admin grubuna üye değilse bu adımda hata alırsınız.

  Bu ekrana da aynı kullanıcımızı giriyoruz. Bu hesap workflow (iş akışlarını) yönetmemizde yetkili olan kullanıcı olacaktır. Bu adımda active directory üzerinde oluşturacağınız security group u da ekleyebilirsiniz böylece iş akışlarını yönetebilecek birden fazla kişi eklemeniz de mümkün olacaktır.

 

Microsoft un bu ürünü geliştirmesine destek olmak istiyorsanız Yes, I am willing to participate ile devam eden seçeneği seçmeniz gerekmekte.

Bu ekranda windows sunucunuzun güncelleştirmek istediğinizde system center service manager ürününe ait güncelleştirmeleri de içinde barındırması gerektiğini belirten Use Microsoft Update when I check for updates seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Kuruluma başlamadan yapılacaklar hakkında bir özet görünüm mevcut, kuruluma başlamadan önce bu adımı kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Kurulum tamamlandı.

Felaket durumu halinde db yedekleme ve geri yükleme için gerekli olan keyi yedeklemek için bir pencere açılır. Eğer bu açılmamış ise  cd rom un içerisinde amd64ToolsSecureStorageBackup altında secureStorageBackup.exe yi çalıştırmanız yeterli olacaktır

 

Keyi yedeklemek için gelen ekrana next ile geçiyoruz

Backup the Encryption Key seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Bir isim verip güvenli bir yerde bu dosyayı saklıyoruz

 

8 karakterden oluşan şifremizi vererek gerekli olan anahtarın yedeklenmesini de tamamlıyoruz

 

Kurulum tam olarak tamamlandı.

Bir sonraki makalemde arayüzün tanıtımı, connectorleri, ve çağrı takip sistemi hakkında bahsediyor olacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.