System State Backup Nedir
System State Ne iş yapar öncelikle bir senaryo üzerinde inceleyelim…
Örneğin bir active directory servisi kurulu bir sunucunuz var ya da sertifika servisleri yüklü. Bu sunucunun günlük system state backup’ını aldığımızı düşünelim ve bir şeyler oldu Raid yapınız çöktü mesela ve bir türlü sisteminizi açamıyorsunuz her şey gitti. Bir sistem yöneticisinin asla istemeyeceği bir durumdur bu fakat işte bu durumda yapılabilecek 2 şey var aslında ya hemen başka bir sunucu kurup o sunucu üzerinde system state backup geri yüklemesi yapmak ya da daha önceden alınmış bir ASR (Automated System Recovery) yedeğiniz varsa çöken sunucuyu ayağa kaldırmak olur. Bu makalemde ntbackup aracı ile system state yedeklemesi yapıp çöken sistemimizi en kısa sürede nasıl ayağa kaldırabiliriz buna değineceğiz.
Öncelikle senaryoyu daha iyi kavrayabilmek için kendi test ortamımdan bahsedeceğim. Server 2003 üzerinde active directory servisi kurulu bir sunucum var ve bu domain’e dâhil bir de client’ım var.
Sunucu bilgisayarımın bilgileri bunlar. Şimdi isterseniz system state backup’ın yedeğini almaya başlayalım. Bu işlem çok basit başlat/çalıştır da ntbackup komutu ile ntbackup servisini çalıştırıyoruz
Gelen ekranda advantage modu’u seçiyoruz
Bizi bir sihirbaz ekranı karşılayacak. Buradaki başlıkları daha önceden backup and restore makalemde anlattığım için değinmeyeceğim üst sekmelerden backup’a tıklayalım.
Gelen ekran bize hangi dosyanın backup’ını almamız gerektiğini soruyor. Nasıl daha önceden hangi dosyanın yedeğini alacaksak o dosyayı seçiyorduk şimdi system state yedeği alacağımız için system state başlığını seçiyoruz
Yeri gelmişken değinelim system state neleri yedekler?
Active Directory Database’ini (eğer varsa tabi)
Boot Files
Com + Class Registration Database
Registry Dosyalarını
SYSVOL klasörünü yedekler
Backup media or file name sekmesinden nereye yedek almak istiyorsak browse’u seçerek yedek alıcağımız disk, kaset vs. seçiyoruz ve start backup butonuna basıyoruz.
Gelen ekranda start backup seçeneğini seçerek yedeğimizi tape backup ünitesine yada diskimize alıyoruz tabi bu yedeği eğer sunucunuz üzerinde bulundurursanız sisteminiz çöktüğünde başınızın ağrıyacağı kesindir… J bu yüzden yedeğimizi başka bir backup tape kasetinde yada harici bir hdd de tutmakta fayda var.
Backup alma işlemi bitti. Şimdi farz edelim ki sunucumuz kullanılamaz durumda ve sizin sistemi ayağa kaldırmak için pek fazla vaktiniz yok bu durumda işte başka bir Sunucu’ya server 2003 işletim sistemi kurup system state backup’dan geri dönmeniz en pratik çözüm olucaktır.
Diğer sunucunun bilgilerine baktığımızda herhangi bir active directory servisinin kurulu olmadığı, bilgisayar adının değişik olduğu ve ip adresinin farklı olduğunu gözlemlemekteyiz.
Yeni hazırlamış olduğum sunucuda system state yedeğimi diskimin E bölümüne kopyaladım. Şimdi system state backuptan nasıl geri dönüleceğini görelim.
Yine backup alıyor gibi başlat/çalıştırda ntbackup yazıp okey’e basıyoruz. Gelen ekran da advantage modu seçerek sihirbaz penceresine gelelim. Burada yedek alırken üst sekmelerden backup ı seçmiştik şimdi yedekten geri döneceğimiz için restor’ yi seçiyorum
Bu sunucu üzerinde daha önceden alınmış bir yedek olmadığını görüyoruz bu yüzden file sekmesi üzerinde sağ tıklayarak catalog file’i seçiyorum . gelen ekran yedeğimin nerede olduğunu soran ekran bu yüzden system state in olduğu bkf dosyasını gösteriyorum
Seçtikten sonra okey e bastığımda ekran aşağıdaki gibi olucaktır. Burada system state sekmesini seçerek alt kısımdaki restore files to kısmı original location seçili olduğundan emin olduktan sonra geri yüklemeyi başlatıyorum
Start restore butonuna bastığımda bana bir uyarı mesajı veriyor. Şuanki system state verisinin üzerine yazılıcağına dair. Bu uyarıya okey diyerek devam ediyorum.
Gelen ekran onaylama ekranı geri yükleme işleminin başlayabilmesi için okey tuşuna tekrar basıyorum
Ve restore işlemi başlıyor
Geri yükleme işlemi bittiğinde sistemi doğal olarak tekrardan başlatmak gerekir.
Sistem yeniden başladığında sunucu adımızın eski sunucunun adı olduğunu ip adresinin eski sunucunun ip adresi olduğunu ve client bilgisayardan domaine login olabildiğimizi gözlemleyiniz.
Bir başka makalemde görüşmek ümidiyle…